lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kudontaa ja vähän muuta

Kädentaitoja oppimassa 11.

Kudonnasta innostuneena vaihdoin taustakuvan blogiin. En osaa sanoa, mistä en olisi innostunut. Kuvissa on tulossa toinen matto, johon valitsin kuteet aika umpimähkään (taas tuollainen hassu suomenkielinen sana, mistähän sekin on peräisin :) Kiva huomata miten eri värisiä kuteita yhdistelemällä maton ilme muuttuu aivan toiseksi.
Täältä löytyy apuja suomen kielen koukeroihin ja täältä.
Tänne ajattelin tänään mennä :)
  Alla on kuvia mosaiikki- ja taontajaksolta. Mosaiikkityötä en ole vielä ehtinyt ripustaa, mutta paikka on katsottuna valmiiksi. Omannäköinen "yrtti"veitsi odottaa kesää :)
2 kommenttia:

Yöttö kirjoitti...

Umpimähkä liittyi jotenkin siihen, että uunissa pidetään hiiliä jemmassa... Pakko oli kurkata wikipediasta, kun olin unohtanu, siis :

"Umpimähkä on keino jolla muinoin saatiin tuli säilymään esimerkiksi yön yli. Hehkuvat hiilet peitettiin yleensä turpeella. Aamummalla sitten "puhallettiin umpimähkään" eli kaiveltiin kasaa ja valittiin hiili jota yritettiin saada puhaltamalla hehkumaan. Valintaa jatkettiin sattumanvaraisesti kunnes löytyi hiili jossa tuli oli säilynyt.

Nimi tulee siitä, että tulen säilytyspaikka oli arkku nimeltä "mähkä". Hiilet valittiin terävillä puutikuilla turve-eristeen läpi "umpimähkään"."

Anne kirjoitti...

Hei "Yöttö" :)
Kiitos tietoiskusta. Enpä olisi arvannut että sanalla on jotain tekemistä hehkuvien hiilien kanssa.